W. Schäuble vyzval na urýchlenie budovania bankovej únie

08.05.2013 Celý región

Berlín 7. mája (TASR) - Európska únia by sa mala rozhýbať a pokročiť ďalej pri budovaní bankovej únie. Vyhlásil to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý pritom ešte minulý mesiac tvrdil, že vznik bankovej únie si vyžiada zmeny v Lisabonskej zmluve, čo môže proces jej budovania spomaliť.

Po dnešnom stretnutí s francúzskym kolegom Pierrom Moscovicim však, ako sa zdá, Schäuble zmenil svoju rétoriku a označil vytvorenie bankovej únie za prioritu číslo jeden. Eurozóna by sa podľa neho mala urýchlene pohnúť dopredu a využiť všetky platné právne normy tak, aby nebolo potrebné meniť Lisabonskú zmluvu.

Ešte v polovici apríla pritom Schäuble upozornil, že vytvorenie spoločného dohľadu nad bankami, ktorý bude jedným zo základných pilierov bankovej únie, si vyžiada zmeny v základnej zmluve o Európskej únii.

"Samozrejme, že z dlhodobého hľadiska bude potrebné pristúpiť k inštitucionálnym zmenám. Ale teraz nemôžeme čakať - vzhľadom na pomalé tempo zavádzania zmien v Európe - na to, kým vyriešime všetky problémy a schválime všetky zmeny," povedal Schäuble.

Postoj nemeckého ministra signalizuje, že odpor najväčšej ekonomiky eurozóny k bankovej únii klesá, a to je kľúčové pre jej vznik.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v tejto súvislosti uviedol, že komisia predloží svoje plány na vytvorenie jednotného dohľadu nad bankami v eurozóne na budúci mesiac.

Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, zase členským štátom pripomenul, že ich tlačí čas, keďže prvou úlohou jednotného dohľadu nad bankami bude kontrola kvality ich aktív. A výsledok kontroly nemusí byť priaznivý. Preto nestačí problémy v bankách iba odhaliť, je potrebné mať pripravené aj riešenie.
 

Vyberte región